Hari2 dapoq berasap ..ada dua punca saja..samada aku atau bini aku....ekzos fan satu dan kipas besaq satu khas untuk pekeluaq asap dalam rumah semasa memasak..
pada masa aku menjadi penghisap rokok tegar..aku menggunakan ekzos fan sebagai teman semasa hisap rokok..
maka rumah aku tidak berbau rokok langsung..
Aku dok gila memasak dengan bini aku start mula kawin lagi..sekali masak mesti api penuh dalam belanga..nampaknya kegiatan ni memang aku tak boleh berenti..sebab ratusan ringgit duit aku berjaya dijimatkan dan juga kami dah mampu bukak kedai tomyam kalau diikutkan..insyallah..
Ilmu kedai makan aku dapat semasa bekerja di daerah Baling hampir 3 tahun lamanya ..aku belajaq dengan seorang chef yang ada pengalaman 11 tahun dalam masakan cina, western, fruti carving dan ice carving dan juga daripada seorang melayu berwarganegara Thailand yang merupakan pekerja kenalan aku di sana..
Pada zaman remaja aku belajaq goreng mee mamak, uli capati, roti canai dan tebaq di Restoran Fatimah..
Kicap rahsia dari arwah abang Pa..koteow kerang top Sungai Petani.
Dok syiok seniri lagi best dari aku dok p makan kat kedai..ya syiok sendiri memang best..makan bersama keluarga..
Kalau ada hati nak buat dapuq macam gambaq ni ..alamat kena simpan duit start hari ni ....
No comments:
Post a Comment